Hoe gaan we te werk?

Allereerst houd ik een intakegesprek. In het intakegesprek maken we kennis en verkennen we wat het probleem is.

De intake duurt ongeveer een uur en na de intake spreken we af hoe het vervolgtraject eruit gaat zien. Een intakegesprek verplicht echter niet tot een vervolggesprek.

Vaak ligt er een probleem verscholen achter het probleem waar iemand mee binnenkomt. Ik noem dat ook wel de ‘verborgen agenda’.

Deze verborgen agenda kan er zijn zonder dat u het zelf doorhebt. U hebt dit niet zelf door, omdat uw denkpatroon een weg is ingeslagen die vertrouwd voelt. Doordat uw denkpatroon alleen maar deze weg bewandelt, ziet het andere mogelijke paden over het hoofd. Het is uw en mijn taak om deze verborgen agenda tevoorschijn te halen.

Uiteindelijk geeft u antwoord op de vraag: wat wilt u zelf leren of ontwikkelen? Soms volstaat het om te werken aan het accepteren van een bestaand probleem, ook dat is prima.

In mijn coaching ben ik gericht op het op gang brengen van een ontwikkeling, dat heet dan ‘ontwikkelingsgericht coachen’.

Soms kan het goed zijn om een andere methode toe te passen, zoals het ‘provocatief coachen’. Van het woord provocatief moet u vooral niet schrikken! Provocatie (in de vorm van overdrijving) zet ik op een positieve manier in om sneller tot de kern van een probleem te komen. Met humor en luchtigheid welteverstaan.

Ik vind het erg belangrijk dat mijn cliënten snel ontdekken hoe gemotiveerd zij zijn. Motivatie is namelijk essentieel om een verandering teweeg te brengen die standvastig is.

Wanneer u niet zo gemotiveerd bent om de situatie te veranderen, zal er ook geen blijvende verandering plaatsvinden. Aan de andere kant betekent dit uiteraard dat als je juist wel gemotiveerd bent, er ook een grotere kans is dat er een blijvende verandering zal plaatsvinden.

Naast de face-to-facegesprekken maak ik ook gebruik van e-mail, chat of FaceTime.

Ik gebruik e-mail binnen het coachingstraject, omdat is gebleken dat het opschrijven van een probleem kan leiden tot meer bewustzijn en nieuwe gedachten. U kunt het ook na de coaching nog eens nalezen of als reminder gebruiken.

Anco Sesselaar toetsenbord

Contact

Hebt u nog niet helder wat er precies aan de hand is, dan kunt u toch een afspraak met mij maken om verder door te praten.

Voor mij staat voorop dat ik mijn uiterste best zal doen om u op weg te helpen.